Analiza porównawcza czynników ryzyka próchnicy wśród dzieci zdrowych i chorych na cukrzycę
TITLE: A comparative analysis of caries risk factors among healthy and diabetic children
STRESZCZENIE: Na rozwój próchnicy mogą wpływać choroby ogólnoustrojowe, wśród których istotną rolę odgrywa cukrzyca. W pracy przedstawiono porównanie czynników ryzyka próchnicy między pacjentami w wieku rozwojowym ogólnie zdrowymi a chorującymi na cukrzycę. Skupiono się na analizie wpływu tej choroby metabolicznej na ilość i jakość wydzielanej śliny, a także na miano bakterii Streptococcus mutans.
SŁOWA KLUCZOWE: cukrzyca, pacjenci w wieku rozwojowym, czynniki ryzyka próchnicy
SUMMARY: The development of caries may be influenced by systemic diseases, among which diabetes plays an important role. The article presents a comparison of caries risk factors in paediatric healthy patients and in patients who suffer from diabetes, focusing on analysing the influence of this metabolic disease on the quantity and quality of secreted saliva as well as on the amount of Streptococcus mutans.
KEYWORDS: diabetes mellitus, paediatric patients, caries risk factors
W rozwoju próchnicy, oprócz bakterii tworzących biofilm na powierzchni zębów i metabolizujących cukry, istnieją czynniki zależne od zachowania i przyzwyczajeń pacjenta oraz te, na które nie ma on wpływu. Modyfikują one rozwój i przebieg procesu próchnicowego. Wśród tych zależnych od pacjenta możemy wyróżnić m.in.: dietę, częstość mycia zębów i regularność wizyt kontrolnych (1). Istotną rolę odgrywa także miano bakterii próchnicogennych, takich jak Streptococcus mutans czy Lactobacillus spp. (2, 3). [...]

którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!