Analiza wybranych parametrów żuchwy u płodów bliźniaczych
Reklama

Wyszukaj w serwisie

Analiza wybranych parametrów żuchwy u płodów bliźniaczych

Title: The analysis of mandible parameters in twin fetuses
Streszczenie: Żuchwa jest kością dynamicznie rozwijającą się. Celem przeprowadzonych badań było prześledzenie rozwoju ludzkiej żuchwy w okresie płodowym. Badania przeprowadzono na płodach bliźniaczych znajdujących się na różnych etapach rozwoju. Materiał stanowiło 30 żuchw płodów ludzkich pochodzących ze zbiorów Zakładu Anatomii Stomatologicznej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wyniki wskazują na odmienne wartości kąta żuchwy oraz pozostałych parametrów badanych u płodów ludzkich znajdujących się na kolejnych etapach rozwoju.
Słowa kluczowe: żuchwa, płód, rozwój
Summary: The mandible is a dynamically growing bone. The aim of the research was to study the development of the human mandible in the fetal stage. The research was conducted on twin fetuses in various development stages. The study material comprised 30 human fetal mandibles from the Faculty of Dentistry of the Wrocław Medical University. The results show different values of the angle of the mandible and other parameters studied in human fetuses in various development stages.
Keywords: mandible, fetus, development

Żuchwa jest kością nietypową pod względem rozwoju i funkcji. Wykazuje dużą zmienność ewolucyjną, zarówno między-, jak i wewnątrzgatunkową. Niewątpliwie do czynników wpływających na ewolucję żuchwy można zaliczyć zmianę diety na przestrzeni dziejów rodzaju ludzkiego oraz wykształcenie pionowej postawy ciała. Żuchwa pełni liczne funkcje jako część układu stomatognatycznego. Bierze m.in. udział w artykulacji, przyjmowaniu pokarmów, a także stanowi rusztowanie dla tkanek miękkich dolnego piętra twarzy. U człowieka część trzewna czaszki uległa znacznej redukcji kosztem części mózgowej. Udowodniony został proces progresywnej redukcji wielkości szczęk i zębów związany z pionizacją ciała, dwunożnością, rozwojem mózgu i wielu złożonych umiejętności. Zachodzące zmiany diety wynikłe z rozwoju technik obróbki żywności prowadziły konsekwentnie do redukcji aparatu żucia. Do czynników rozwoju żuchwy zaliczamy przede [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Reklama
Reklama
Poznaj nasze serwisy