Giuliano Malaguti: Zawodowy siatkarz i dentysta – parmezan i trzykolorowa flaga
Giuliano Malaguti urodził się w Reggio Emilia, mieście bardzo ważnym dla Włoch. Właśnie tutaj w 1797 roku powstała włoska zielonobiało- czerwona flaga, która stała się symbolem Italii, a także wszystkich produktów włoskiego pochodzenia. Dużo wcześniej od włoskiej flagi Reggio Emilia zasłynęła z doskonałego sera o nazwie Parmiggiano Reggiano, który stał się produktem Made in Italy najbardziej znanym na świecie. Od zawodnika siatkówki do wykładowcy Uniwersytetu w Modenie, Giuliano można określić trzema słowami: pasja, obowiązkowość i konsekwencja. Tylko w ten sposób mógł stać się bardzo dobrym zawodnikiem i bardzo dobrym lekarzem. Oto, co mówi na swój temat redakcji „TPS”.

fot. archiwum G. Malagutiego
Panie doktorze, czy zawód dentysty to Pana powołanie, czy też przypadek? Dlaczego Pan go wybrał?
Myślę, że był to przypadek. Początkowo chciałem pójść na medycynę i zostać chirurgiem, ale zafascynowały mnie multidyscyplinarność i wszechstronność wykształcenia niezbędnego w zawodzie dentysty. Szczególnie rehabilitacja protetyczna, która wymaga nie tylko znajomości problemów związanych ze stomatologią, ale także poznania zagadnień estetyki i empatii, co jest wyjątkowe.
Wykłada Pan na Uniwersytecie, dlaczego?
Zaraz po otrzymaniu dyplomu miałem szczęście pracować w zespole prof. Consolo w Klinice Uniwersytetu w Modenie. Praca ta bardzo mi pomogła w rozwoju zawodowym, właśnie w tej klinice przeszedłem drogę od stanowiska nauczyciela akademickiego poprzez pracownika zajmującego [...]

którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!