Analiza stanu wiedzy rodziców dzieci w wieku 2-18 lat na temat ksylitolu
Title: Analysis of the knowledge about xylitol among parents of children aged 2-18 years
Streszczenie: Wstęp. Ksylitol jest 5-węglowym alkoholem polihydroksylowym należącym do grupy naturalnych substytutów cukru. Pozyskiwany jest z: brzozy, buku, owsa, kukurydzy lub wytłoków trzciny cukrowej. Do jego korzystnych właściwości należą: obniżona kaloryczność i poziom słodkości zbliżony do sacharozy, niski indeks glikemiczny i właściwości przeciwpróchnicze.
Cel pracy. Ocena poziomu wiedzy rodziców dzieci w wieku 2-18 lat na temat ksylitolu.
Materiał i metody. Przeprowadzono badanie ankietowe wśród rodziców dzieci leczonych w Poradni Stomatologii Wieku Rozwojowego w Zabrzu i Bytomiu Akademickiego Centrum Stomatologii (ACS). Ankieta składała się z 35 pytań. Rozdano 160 ankiet, 124 ankiety zawierające odpowiedzi na wszystkie pytania włączono do analizy, odrzucono 36 ankiet (22,5%) ze względu na brak odpowiedzi na część pytań.
Wyniki. Badaniem objęto 124 respondentów. O produktach spożywczych słodzonych substytutami cukru słyszało aż 85,5% badanych. Najczęściej podawanymi źródłami informacji o produktach spożywczych słodzonych substytutami cukru były kolejno: artykuły w prasie lub internecie, programy telewizyjne, rodzina i znajomi.
Wnioski. Badanie wykazało, że ogólna świadomość rodziców na temat substytutów cukru jest duża.
Słowa kluczowe: rodzice dzieci, kwestionariusz ankietowy, ksylitol, zapobieganie próchnicy
Summary: Introduction. Xylitol (sugar from birch, sugar from wood) is a 5-carbon polyhydroxy alcohol which belongs to the group of natural sugar substitutes. It is obtained from birch, beech, oats, corn or marc from sugarcane. Its beneficial qualities include: reduced caloricity, level of sweetness similar to sucrose, low glycaemic index and anticarious properties.
Aim. The purpose of the research was to evaluate the [...]

którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!