Nawyki higieniczne i żywieniowe w warunkach izolacji społecznej spowodowanej pandemią SARS-CoV-2
Title: Hygienic and eating habits under
conditions of social isolation caused by the SARS-CoV-2
pandemic
Streszczenie: Wstęp: Obowiązkowa kwarantanna
związana z pandemią SARS-CoV-2 trwała w Polsce sześć tygodni. Celem
badania była ocena wpływu izolacji społecznej na sposób odżywiania
i zmiany w nawykach higienicznych społeczeństwa jako czynników
etiologicznych rozwoju i progresji choroby próchnicowej i erozji
zębów.
Materiał i metody: W badaniu wykorzystano ankietę
utworzoną w programie Google Docs, którą rozpowszechniono za pomocą
portali społecznościowych. Kwestionariusz był otwarty przez dwa
tygodnie. Pytania dotyczyły nawyków dietetycznych oraz higieny jamy
ustnej. Analizie poddano potencjalnie szkodliwe nawyki dietetyczne:
podjadanie pomiędzy posiłkami oraz spożywanie produktów instant,
słodyczy, słonych przekąsek i napojów typu soft drink.
Respondentów zapytano o rodzaj używanej substancji słodzącej,
częstość spożywania cukrów rafinowanych. W ocenie zmian nawyków
higienicznych uwzględniono częstość szczotkowania zębów oraz czas
poświęcony na pojedyncze szczotkowanie. Wyniki:
Ankietę wypełniło 859 osób. Porównano nawyki żywieniowe przed
pandemią SARS-CoV-2 i w trakcie jej trwania. Znacząca liczba
ankietowanych zdawała sobie sprawę, że jakość i liczba posiłków
wpływa na stan zdrowia jamy ustnej i zębów. Większość respondentów
zaobserwowała poprawę jakości diety w okresie izolacji, zwiększenie
czasu poświęconego na przygotowanie posiłków. Dzienna liczba
posiłków nie uległa zmianie. Wnioski: Podczas
izolacji stwierdzono u ankietowanych zmianę nawyków dietetycznych.
U większości respondentów zaobserwowano szereg pozytywnych zmian
sprzyjających zdrowiu jamy ustnej. Dane otrzymane z badania mogą
posłużyć do planowania edukacji społecznej i profilaktyki chorób
jamy ustnej w czasie izolacji.
Słowa kluczowe: pandemia, zdrowi...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp możliwy tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
Dlaczego warto się zarejestrować?
- zyskasz dostęp do artykułów otwartych publikowanych na łamach „TPS – Twój Przegląd Stomatologiczny”;
- zobaczysz część filmów zamieszczonych w dziale dentalVIDEO;
- będziesz na bieżąco z wszystkimi nowościami z branży stomatologicznej;
- możesz skorzystać z katalogu firm i porównywarki produktów,
- masz możliwość sprawdzenia kalendarium wydarzeń i relacji z imprez branżowych.
Logowanie
Mogą zainteresować Cię również
Ortodoncja w praktyce
Leczenie nasilonego zgryzu otwartego klasy II u pacjentki w wieku dojrzewania przy użyciu klejonego ekspandera Hyrax, miniimplantów IZC i techniki MEAW
Słowa kluczowe: zgryz otwarty, klasa II, zwężona szczęka Keywords: open bite, class II, narrow maxilla Streszczenie: Niniejsze doniesienie kazuistyczne opisuje udane leczenie pacjentki ze zwężoną szczęką i nasilonym zgryzem otwartym klasy II za po...
Łączne leczenie ortodontyczne i chirurgiczne ciężkiej wady zgryzu klasy III ze zgryzem krzyżowym przednim i tylnym
W niniejszej pracy kazuistycznej przedstawiono przypadek dorosłego pacjenta z ciężką szkieletową wadą zgryzu klasy III, z ewidentnym niedorozwojem szczęki i nadmiernie rozwiniętą żuchwą, co powodowało zgryz krzyżowy przedni i tylny, a także przesu...
Dwunastoletnia obserwacja po przeprowadzeniu laserowej frenektomii w fazie wczesnego uzębienia mieszanego. Opis przypadku
Słowa kluczowe: frenektomia, diastema, laser Keywords: frenectomy, diastema, laser Streszczenie: Wędzidełko wargi górnej jest jednym z wędzidełek jamy ustnej, zlokalizowanym po wewnętrznej stronie górnej wargi w linii środkowej. Diastema pośrodkow...