Nawyki higieniczne i żywieniowe w warunkach izolacji społecznej spowodowanej pandemią SARS-CoV-2
Title: Hygienic and eating habits under conditions of social isolation caused by the SARS-CoV-2 pandemic
Streszczenie: Wstęp: Obowiązkowa kwarantanna związana z pandemią SARS-CoV-2 trwała w Polsce sześć tygodni. Celem badania była ocena wpływu izolacji społecznej na sposób odżywiania i zmiany w nawykach higienicznych społeczeństwa jako czynników etiologicznych rozwoju i progresji choroby próchnicowej i erozji zębów.
Materiał i metody: W badaniu wykorzystano ankietę utworzoną w programie Google Docs, którą rozpowszechniono za pomocą portali społecznościowych. Kwestionariusz był otwarty przez dwa tygodnie. Pytania dotyczyły nawyków dietetycznych oraz higieny jamy ustnej. Analizie poddano potencjalnie szkodliwe nawyki dietetyczne: podjadanie pomiędzy posiłkami oraz spożywanie produktów instant, słodyczy, słonych przekąsek i napojów typu soft drink. Respondentów zapytano o rodzaj używanej substancji słodzącej, częstość spożywania cukrów rafinowanych. W ocenie zmian nawyków higienicznych uwzględniono częstość szczotkowania zębów oraz czas poświęcony na pojedyncze szczotkowanie. Wyniki: Ankietę wypełniło 859 osób. Porównano nawyki żywieniowe przed pandemią SARS-CoV-2 i w trakcie jej trwania. Znacząca liczba ankietowanych zdawała sobie sprawę, że jakość i liczba posiłków wpływa na stan zdrowia jamy ustnej i zębów. Większość respondentów zaobserwowała poprawę jakości diety w okresie izolacji, zwiększenie czasu poświęconego na przygotowanie posiłków. Dzienna liczba posiłków nie uległa zmianie. Wnioski: Podczas izolacji stwierdzono u ankietowanych zmianę nawyków dietetycznych. U większości respondentów zaobserwowano szereg pozytywnych zmian sprzyjających zdrowiu jamy ustnej. Dane otrzymane z badania mogą posłużyć do planowania edukacji społecznej i profilaktyki chorób jamy ustnej w czasie izolacji.
Słowa kluczowe: pandemia, zdrowie jamy ustnej, dieta, higiena jamy ustnej
Summary: Introduction: The period of mandatory quarantine related to [...]

którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!