Substytuty cukru i ich wpływ na rozwój próchnicy
TITLE: Sugar substitutes and their influence on the development of caries
STRESZCZENIE: Nadmierne spożycie cukru predysponuje do wystąpienia próchnicy zębów. Jedną z form zapobiegania próchnicy może być zastąpienie cukru jego substytutami. Mają one słodki smak, jednak posiadają dużo niższy potencjał próchnicotwórczy. Dokonano przeglądu artykułów w przedziale lat 1996-2020. Celem pracy jest przybliżenie roli substytutów cukru w zapobieganiu wystąpienia próchnicy zębów.
SŁOWA KLUCZOWE: substytuty cukru, słodziki, próchnica, poliole
SUMMARY: Excessive sugar consumption predisposes to tooth decay. One of the forms of caries prevention may be replacing sugar with its substitutes. They provide sweet taste while having much lower cariogenic potential. Articles published in 1996-2020 have been reviewed. The aim of the paper is to present the role of sugar substitutes in preventing tooth decay.
KEYWORDS: sugar substitutes, sweeteners, caries, polyols
Próchnica zębów jest szeroko rozpowszechnioną, wieloczynnikową chorobą zakaźną (1). Związek przyczynowy między węglowodanami ulegającymi fermentacji a próchnicą został po raz pierwszy udokumentowany w literaturze naukowej w latach pięćdziesiątych XX wieku (2). Próchnica zębów powstaje w wyniku złożonej interakcji między bakteriami wytwarzającymi kwas i ulegającymi fermentacji węglowodanami oraz wieloma czynnikami żywiciela, w tym zębami i śliną (3). Cukier jest dodawany do żywności w celu spełnienia wielu funkcji: fermentacji, konserwacji fizycznej i chemicznej, a także zaspokojenia preferencji konsumentów co do słodyczy. Światowa Organizacja Zdrowia opowiada się za ograniczeniem spożycia cukru (4). Aby zmniejszyć spożycie cukru, możemy wybrać jego niepróchnicotwórcze substytuty (2).
Ksylitol
Ksylitol to naturalny pięciowęglowy [...]

którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!