Substytuty cukru i ich wpływ na rozwój próchnicy
TITLE: Sugar substitutes and their influence on
the development of caries
STRESZCZENIE: Nadmierne spożycie cukru
predysponuje do wystąpienia próchnicy zębów. Jedną z form
zapobiegania próchnicy może być zastąpienie cukru jego
substytutami. Mają one słodki smak, jednak posiadają dużo niższy
potencjał próchnicotwórczy. Dokonano przeglądu artykułów w
przedziale lat 1996-2020. Celem pracy jest przybliżenie roli
substytutów cukru w zapobieganiu wystąpienia próchnicy zębów.
SŁOWA KLUCZOWE: substytuty cukru, słodziki,
próchnica, poliole
SUMMARY: Excessive sugar consumption predisposes
to tooth decay. One of the forms of caries prevention may be
replacing sugar with its substitutes. They provide sweet taste
while having much lower cariogenic potential. Articles published in
1996-2020 have been reviewed. The aim of the paper is to present
the role of sugar substitutes in preventing tooth decay.
KEYWORDS: sugar substitutes, sweeteners, caries,
polyols
Próchnica zębów jest szeroko rozpowszechnioną, wieloczynnikową
chorobą zakaźną (1). Związek przyczynowy między węglowodanami
ulegającymi fermentacji a próchnicą został po raz pierwszy
udokumentowany w literaturze naukowej w latach pięćdziesiątych XX
wieku (2). Próchnica zębów powstaje w wyniku złożonej interakcji
między bakteriami wytwarzającymi kwas i ulegającymi fermentacji
węglowodanami oraz wieloma czynnikami żywiciela, w tym zębami i
śliną (3). Cukier jest dodawany do żywności w celu spełnienia wielu
funkcji: fermentacji, konserwacji fizycznej i chemicznej, a także
zaspokojenia preferencji konsumentów co do słodyczy. Światowa
Organizacja Zdrowia opowiada się za ograniczeniem spożycia cukru
(4). Aby zmniejszyć spożycie cukru, możemy wybrać jego
niepróchnicotwórcze substytuty (2).
Ksylitol
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp możliwy tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją.
Dlaczego warto się zarejestrować?
- zyskasz dostęp do artykułów otwartych publikowanych na łamach „TPS – Twój Przegląd Stomatologiczny”;
- zobaczysz część filmów zamieszczonych w dziale dentalVIDEO;
- będziesz na bieżąco z wszystkimi nowościami z branży stomatologicznej;
- możesz skorzystać z katalogu firm i porównywarki produktów,
- masz możliwość sprawdzenia kalendarium wydarzeń i relacji z imprez branżowych.
Logowanie
Mogą zainteresować Cię również
Ortodoncja w praktyce
Leczenie nasilonego zgryzu otwartego klasy II u pacjentki w wieku dojrzewania przy użyciu klejonego ekspandera Hyrax, miniimplantów IZC i techniki MEAW
Słowa kluczowe: zgryz otwarty, klasa II, zwężona szczęka Keywords: open bite, class II, narrow maxilla Streszczenie: Niniejsze doniesienie kazuistyczne opisuje udane leczenie pacjentki ze zwężoną szczęką i nasilonym zgryzem otwartym klasy II za po...
Łączne leczenie ortodontyczne i chirurgiczne ciężkiej wady zgryzu klasy III ze zgryzem krzyżowym przednim i tylnym
W niniejszej pracy kazuistycznej przedstawiono przypadek dorosłego pacjenta z ciężką szkieletową wadą zgryzu klasy III, z ewidentnym niedorozwojem szczęki i nadmiernie rozwiniętą żuchwą, co powodowało zgryz krzyżowy przedni i tylny, a także przesu...
Dwunastoletnia obserwacja po przeprowadzeniu laserowej frenektomii w fazie wczesnego uzębienia mieszanego. Opis przypadku
Słowa kluczowe: frenektomia, diastema, laser Keywords: frenectomy, diastema, laser Streszczenie: Wędzidełko wargi górnej jest jednym z wędzidełek jamy ustnej, zlokalizowanym po wewnętrznej stronie górnej wargi w linii środkowej. Diastema pośrodkow...