Zielona apteczka – zioła stosowane w stomatologii
Żyjemy w czasach, w których jesteśmy skazani na stałą obecność środków konserwujących w żywności, kosmetykach i lekach. Środki chemiczne dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania.
Jednym z powodów, dla których stosuje się środki chemiczne, są rosnące wymagania ze strony konsumentów co do dostępności szerokiej gamy produktów i stałego bezpieczeństwa żywności.
Substancje konserwujące są także składnikami kosmetyków, dodawanymi w celu przedłużenia ich trwałości. Są stosowane w celu zahamowania aktywności bakterii, pleśni i grzybów. Zapobiegają również powstawaniu produktów przemiany materii mikroorganizmów.
Przeczytaj wszystkie artykuły z kategorii ZESPÓŁ STOMATOLOGICZNY
Konserwacja leków i kosmetyków
Konserwacja leków ma na celu zachowanie jałowości lub wymaganej czystości mikrobiologicznej przez cały okres przydatności leku. Rozwijające się bakterie spowodowałyby rozkład produktu leczniczego i stałyby się źródłem infekcji. Środki konserwujące chronią także gotowy lek przed wtórnym zanieczyszczeniem w trakcie pobierania z opakowań przeznaczonych do wielokrotnego użytku.
Coraz trudniej znaleźć produkt pozbawiony dodatków. Mimo tego warto ograniczyć ilość spożywanych produktów spożywczych zawierających w swoim składzie znaczną ilość środków konserwujących, ponieważ w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia. Brak kontroli nad tym, co jemy, prędzej czy później może spowodować kumulację substancji pochodzących ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp możliwy tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
Dlaczego warto się zarejestrować?
- zyskasz dostęp do artykułów otwartych publikowanych na łamach „TPS – Twój Przegląd Stomatologiczny”;
- zobaczysz część filmów zamieszczonych w dziale dentalVIDEO;
- będziesz na bieżąco z wszystkimi nowościami z branży stomatologicznej;
- możesz skorzystać z katalogu firm i porównywarki produktów,
- masz możliwość sprawdzenia kalendarium wydarzeń i relacji z imprez branżowych.
Logowanie
Mogą zainteresować Cię również
Ortodoncja w praktyce
Leczenie nasilonego zgryzu otwartego klasy II u pacjentki w wieku dojrzewania przy użyciu klejonego ekspandera Hyrax, miniimplantów IZC i techniki MEAW
Słowa kluczowe: zgryz otwarty, klasa II, zwężona szczęka Keywords: open bite, class II, narrow maxilla Streszczenie: Niniejsze doniesienie kazuistyczne opisuje udane leczenie pacjentki ze zwężoną szczęką i nasilonym zgryzem otwartym klasy II za po...
Łączne leczenie ortodontyczne i chirurgiczne ciężkiej wady zgryzu klasy III ze zgryzem krzyżowym przednim i tylnym
W niniejszej pracy kazuistycznej przedstawiono przypadek dorosłego pacjenta z ciężką szkieletową wadą zgryzu klasy III, z ewidentnym niedorozwojem szczęki i nadmiernie rozwiniętą żuchwą, co powodowało zgryz krzyżowy przedni i tylny, a także przesu...
Dwunastoletnia obserwacja po przeprowadzeniu laserowej frenektomii w fazie wczesnego uzębienia mieszanego. Opis przypadku
Słowa kluczowe: frenektomia, diastema, laser Keywords: frenectomy, diastema, laser Streszczenie: Wędzidełko wargi górnej jest jednym z wędzidełek jamy ustnej, zlokalizowanym po wewnętrznej stronie górnej wargi w linii środkowej. Diastema pośrodkow...