Zielona apteczka – zioła stosowane w stomatologii
Żyjemy w czasach, w których jesteśmy skazani na stałą obecność środków konserwujących w żywności, kosmetykach i lekach. Środki chemiczne dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania.
Jednym z powodów, dla których stosuje się środki chemiczne, są rosnące wymagania ze strony konsumentów co do dostępności szerokiej gamy produktów i stałego bezpieczeństwa żywności.
Substancje konserwujące są także składnikami kosmetyków, dodawanymi w celu przedłużenia ich trwałości. Są stosowane w celu zahamowania aktywności bakterii, pleśni i grzybów. Zapobiegają również powstawaniu produktów przemiany materii mikroorganizmów.
Przeczytaj wszystkie artykuły z kategorii ZESPÓŁ STOMATOLOGICZNY
Konserwacja leków i kosmetyków
Konserwacja leków ma na celu zachowanie jałowości lub wymaganej czystości mikrobiologicznej przez cały okres przydatności leku. Rozwijające się bakterie spowodowałyby rozkład produktu leczniczego i stałyby się źródłem infekcji. Środki konserwujące chronią także gotowy lek przed wtórnym zanieczyszczeniem w trakcie pobierania z opakowań przeznaczonych do wielokrotnego użytku.
Coraz trudniej znaleźć produkt pozbawiony dodatków. Mimo tego warto ograniczyć ilość spożywanych produktów spożywczych zawierających w swoim składzie znaczną ilość środków konserwujących, ponieważ w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia. Brak kontroli nad tym, co jemy, prędzej czy później może spowodować kumulację substancji pochodzących z różnych produktów spożywczych w naszym organizmie. Może to skutkować zaburzeniami trawienia, problemami z układem pokarmowym i alergią [...]

którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!