Zielona apteczka – zioła stosowane w stomatologii
Żyjemy w czasach, w których jesteśmy skazani na stałą obecność środków konserwujących w żywności, kosmetykach i lekach. Środki chemiczne dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania.
Jednym z powodów, dla których stosuje się środki chemiczne, są rosnące wymagania ze strony konsumentów co do dostępności szerokiej gamy produktów i stałego bezpieczeństwa żywności.
Substancje konserwujące są także składnikami kosmetyków, dodawanymi w celu przedłużenia ich trwałości. Są stosowane w celu zahamowania aktywności bakterii, pleśni i grzybów. Zapobiegają również powstawaniu produktów przemiany materii mikroorganizmów.
Przeczytaj wszystkie artykuły z kategorii PROFILAKTYKA
Konserwacja leków i kosmetyków
Konserwacja leków ma na celu zachowanie jałowości lub wymaganej czystości mikrobiologicznej przez cały okres przydatności leku. Rozwijające się bakterie spowodowałyby rozkład produktu leczniczego i stałyby się źródłem infekcji. Środki konserwujące chronią także gotowy lek przed wtórnym zanieczyszczeniem w trakcie pobierania z opakowań przeznaczonych do wielokrotnego użytku.
Coraz trudniej znaleźć produkt pozbawiony dodatków. Mimo tego warto ograniczyć ilość spożywanych produktów spożywczych zawierających w swoim składzie znaczną ilość środków konserwujących, ponieważ w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia. Brak kontroli nad tym, co jemy, prędzej czy później może spowodować kumulację substancji pochodzących z różnych produktów ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp możliwy tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
Dlaczego warto się zarejestrować?
- zyskasz dostęp do artykułów otwartych publikowanych na łamach „TPS – Twój Przegląd Stomatologiczny”;
- zobaczysz część filmów zamieszczonych w dziale dentalVIDEO;
- będziesz na bieżąco z wszystkimi nowościami z branży stomatologicznej;
- możesz skorzystać z katalogu firm i porównywarki produktów,
- masz możliwość sprawdzenia kalendarium wydarzeń i relacji z imprez branżowych.
Logowanie
Mogą zainteresować Cię również
Ortodoncja w praktyce
Skostnienie stawu skroniowo-żuchwowego jako następstwo przeoczonego złamania kłykcia żuchwy u dziecka
Słowa kluczowe: skostnienie stawu skroniowo-żuchwowego, złamanie kłykcia żuchwy, tomodensytometria Keywords: temporomandibular joint ankylosis, fracture of the mandibular condyle, tomodensitometry Streszczenie: Skostnienie stawu skroniowo-żuchwowe...
Łączne leczenie ortodontyczne i chirurgiczne ciężkiej wady zgryzu klasy III ze zgryzem krzyżowym przednim i tylnym
W niniejszej pracy kazuistycznej przedstawiono przypadek dorosłego pacjenta z ciężką szkieletową wadą zgryzu klasy III, z ewidentnym niedorozwojem szczęki i nadmiernie rozwiniętą żuchwą, co powodowało zgryz krzyżowy przedni i tylny, a także przesu...
Aparaty nakładkowe i miniimplanty ortodontyczne w leczeniu zgryzu przewieszonego u dorosłych
Słowa kluczowe: zgryz przewieszony, miniimplanty, nakładki Keywords: scissor bite, miniscrews, aligners Streszczenie: Zgryz przewieszony nie ulega samoistnej korekcji. Stopniowo pogarsza się w wyniku nadmiernego wyrzynania się zębów, negatywnie wp...