Istota prawidłowej diety podczas leczenia ortodontycznego
SŁOWA KLUCZOWE: dieta, zalecenia dla pacjentów leczonych ortodontycznie
STRESZCZENIE: Artykuł przedstawia problematykę związaną z użytkowaniem aparatów oraz ogólne informacje na temat doboru właściwej diety, które należy przekazać pacjentowi.
W poprzednich artykułach przedstawiliśmy niezbędne informacje na temat higieny aparatów ortodontycznych czynnościowych ruchomych, aparatów stałych oraz typu Hyrax. W bieżącym artykule poruszony został temat prawidłowej diety podczas leczenia ortodontycznego.
Prawidłowe odżywianie, zbilansowana dieta, przyzwyczajenia żywieniowe odgrywają dużą rolę w zapobieganiu wystąpienia licznych chorób cywilizacyjnych i stanów patologicznych. Należą do nich między innymi nowotwory, otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze krwi, miażdżyca, a także ważne z punktu widzenia stomatologicznego choroby błony śluzowej jamy ustnej, języka oraz próchnica zębów.
W kompleksowym udzielaniu wskazówek co do sposobu odżywiania podczas leczenia ortodontycznego ważne jest, aby pacjent zapoznał się z listą komponentów, jakie sprzyjają korzystnemu działaniu dla zdrowia zębów oraz wyeliminowaniu czynników osłabiających szkliwo i zwiększających ryzyko pojawienia się próchnicy, odwapnień czy nadżerek.
Przeczytaj wszystkie artykuły z kategorii ZESPÓŁ STOMATOLOGICZNY
Zasady odżywiania dla pacjenta ortodontycznego
Dieta dla pacjenta ortodontycznego powinna zawierać odpowiedni skład jakościowy i ilościowy, a bilans w jadłospisie powinien uwzględnić produkty ze wszystkich grup w należytych proporcjach. Natomiast forma i konsystencja posiłków ze względu na rodzaj założonego aparatu ortodontycznego musi być adekwatna do etapu leczenia. [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!




