Elastyczne masy wyciskowe - Strona 2 z 3 - dentalmaster.pl
Reklama

Wyszukaj w serwisie

Elastyczne masy wyciskowe

Masy polieterowe

Masy polieterowe oznaczane są skrótem jako masy PE. Katalizator tych mas tworzy ester kwasu sulfonowego, baza zawiera trzy składniki: kopolimer polieterowy z grupami metylenowymi, wypełniacz krzemowy oraz plastyfikator typu nieftalanowego i trójglicerydy. Wiążą poprzez reakcję polimeryzacji kationowej. Mają zastosowanie podczas pobierania wycisków czynnościowych, wycisków jednowarstwowych i wycisków dwuwarstwowych. Dezynfekcja wycisku pobranego tą masą odbywa się poprzez zanurzenie na 30 minut w roztworze jodopowidonu lub poprzez 0,1-procentowy związek chloru, np. w formie sprayu. Masy polieterowe charakteryzują się twardością Shore’a około 40, wytrzymałością na rozrywanie 1,8-3 kN/m, odkształceniem przy ucisku 3%. Trwała deformacja masy gęstej to 2%, masy rzadkiej – 1,5%. Jest to masa hydrofilna. Czas pracy z materiałem wynosi około 3 minut. Czas wiązania w jamie ustnej u pacjenta wynosi około 5 minut. Masa z łatwością wpływa do kieszonki dziąsłowej. Jest to masa o dużej stabilności kształtu. Model można odlać nawet siedem dni po pobraniu wycisku. Wyciski przechowuje się na sucho po uprzednim przepłukaniu pod bieżącą wodą i osuszeniu delikatnym strumieniem powietrza. Masy mają dużą odporność na odkształcenia lub rozdarcie. Mają wyjątkowo niską kurczliwość i wysoką dokładność odwzorowania. Zapewniają komfort pracy. Umożliwiają odlanie kilku modeli roboczych. Ze względu na precyzyjność wycisków pobieranych tymi masami, mają zastosowanie w implantoprotetyce. Nie posiadają smaku i zapachu. Do wad tych materiałów należy sztywność i związana z nią trudność usunięcia wycisku z jamy ustnej i gipsowego modelu. Mogą spowodować wystąpienie u pacjentów reakcji alergicznych oraz miejscowe podrażnienie miazgi ze względu na wzrost temperatury [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Reklama
Reklama
Poznaj nasze serwisy