Zatrudniasz dziecko w gabinecie stomatologicznym? Fiskus wskazuje, kiedy wynagrodzenie obniży podatek
Jak wynika z interpretacji KIS z 28 października 2026 r. zamieszczonej na infodent24, wynagrodzenie pełnoletniego dziecka zatrudnionego na umowie zlecenia może stanowić koszt uzyskania przychodów gabinetu stomatologicznego.

Jak informuje infodent24 zatrudnianie członków rodziny w prywatnej praktyce stomatologicznej może być korzystnym rozwiązaniem organizacyjnym i podatkowym. Jak wskazuje przedstawiona interpretacja Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (sygn. 0115-KDIT3.4011.760.2026.1.JS), wynagrodzenie pełnoletniego syna właścicielki gabinetu, zatrudnionego na podstawie umowy zlecenia, może zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów. Istotne jest rozróżnienie między dzieckiem małoletnim a pełnoletnim. Art. 23 ust. 1 pkt 10 ustawy o PIT wyłącza z kosztów wartość pracy własnej podatnika, małżonka i małoletnich dzieci. Ograniczenie to nie obejmuje wynagrodzenia pełnoletniego potomka.
Jakie warunki trzeba spełnić, aby rozliczyć wynagrodzenie?
Jak wynika ze stanowiska KIS, samo zawarcie umowy nie wystarczy. Praca musi być rzeczywiście wykonywana, a jej zakres powinien mieć gospodarcze uzasadnienie. W analizowanym przypadku chodziło o zadania administracyjno-biurowe, takie jak archiwizacja dokumentacji medycznej, odbieranie telefonów, umawianie pacjentów i porządkowanie dokumentów rozliczeniowych. Wynagrodzenie powinno odpowiadać warunkom rynkowym, a współpraca musi być odpowiednio udokumentowana poprzez umowę zlecenia, rachunki i miesięczną ewidencję godzin.
Dowiedz się więcej: Właściciel gabinetu dentystycznego zatrudnia kogoś z rodziny. Wymowna reakcja skarbówki
Zachęcamy do zakupu dostępu do portalu -> TUTAJ.
Sprawdź wszystkie produkty dostępne w naszym sklepie internetowym.




