Masa alginatowa - wyciski
Reklama

Wyszukaj w serwisie

Wyciski masą alginatową

Wykonanie wycisku masą alginatową wymaga od personelu pomocniczego dobrego przygotowania i precyzji działań.

Zanim przystąpimy do pobrania wycisku, w naszej głowie powinny znaleźć się informacje, które w znacznej mierze pomogą nam odpowiednio przygotować stanowisko pracy oraz wykonać wszystkie czynności związane z pobraniem wycisku w sposób prawidłowy i jak najmniej nieprzyjemny dla pacjenta. Dobrym pomysłem jest posiadanie procedury przygotowania masy alginatowej, która uchroni nas przed błędami i wpadnięciem w rutynę.

Otrzymujemy od lekarza stomatologa zlecenie na wykonanie wycisku masą alginatową u pacjenta z pełnym uzębieniem w celu wykonania modeli roboczych. Pracę najlepiej podzielić na kilka etapów.

Przeczytaj wszystkie artykuły z kategorii ZESPÓŁ STOMATOLOGICZNY

Dokonujemy doboru odpowiedniej wielkości łyżki wyciskowej

  • Łyżka powinna być większa o około 2 mm od najszerszego miejsca pola protetycznego.
  • Krawędzie łyżki muszą być wzmocnione, np. plastrem, by masa nie oderwała się od łyżki podczas uwalniania wycisku z jamy ustnej.
  • Stabilność łyżki wyciskowej – łyżka nie może się odkształcać, gdyż spowoduje to przekłamanie na pobranym wycisku.
  • Jeśli masa w jakimś obszarze oddzieli się od łyżki, trzeba powtórzyć wycisk.

Łyżki wyciskowe do wielokrotnego użytku powinny być dezynfekowane i poddane procesowi sterylizacji.

[...]
Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Reklama
Reklama
Poznaj nasze serwisy