Probiotyki w stomatologii – przegląd piśmiennictwa - Strona 2 z 5 - dentalmaster.pl
Reklama

Wyszukaj w serwisie

Probiotyki w stomatologii – przegląd piśmiennictwa

Stomatologia zachowawcza

W odniesieniu do próchnicy zębów należy pamiętać, że jej przebieg uzależniony jest od wielu czynników. Zaliczamy do nich między innymi: drobnoustroje bytujące w jamie ustnej, dietę gospodarza, ilość spożywanych przez niego węglowodanów, jego podatność na procesy próchnicowe, a także czas. Badania wskazały, że jeden z wcześniej wymienionych głównych czynników próchnicy może być w pewnym stopniu modyfikowany dzięki zastosowaniu probiotyków – do tego celu wykorzystano preparaty zawierające Bifidobacteria. Odkryto bowiem, że włączenie ich do diety pacjenta umożliwia redukcję groźnych dla twardych tkanek zęba bakterii Streptococcus mutans (S. mutans). Podobne badania prowadzono w kierunku Lactobacillus, jednak w tym wypadku nie zauważono istotnej redukcji ich poziomu. Należy zaznaczyć, że brak jest danych określających, czy efekt zmniejszający ilość bakterii S. mutans utrzymuje się po zaprzestaniu stosowania probiotyków (5, 6).

Żywe drobnoustroje korzystnie wpływające na zdrowie człowieka występują również w licznych produktach spożywczych, m.in. w jogurtach, serach, mleku. W odniesieniu do tego ostatniego naukowcy przeprowadzili badania na grupie dzieci. Odkryto, że w grupie 3-4-latków pijących mleko zawierające bakterie probiotyczne, a dokładniej szczep L. rhamnosus, prezentowano zmniejszoną liczbę bakterii S. mutans w ślinie, a także mniejszą częstość występowania próchnicy. Natomiast u pacjentów, u których pojawiły się ubytki tkanek twardych zęba, były one znacznie mniejsze niż u osób niestosujących suplementacji zawierającej ten szczep (6).

Kolejnym opisywanym probiotycznym paciorkowcem jest S. dentisani. W badaniach klinicznych wyizolowano go z płytki nazębnej osób bez próchnicy. Dowiedziono, [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Reklama
Reklama
Poznaj nasze serwisy