Wpływ probiotyków na stan zdrowia jamy ustnej - dentalmaster.pl
Reklama

Wyszukaj w serwisie

Wpływ probiotyków na stan zdrowia jamy ustnej – przegląd piśmiennictwa

TITLE: The effect of probiotics on oral health – a review of the literature
STRESZCZENIE: W pracy przedstawiono informacje dotyczące aktualnego stanu wiedzy w zakresie możliwości zastosowania szczepów probiotycznych w stomatologii. Na podstawie najnowszych badań i doniesień zarówno w piśmiennictwie polskim, jak i zagranicznym omówiono znaczenie probiotyków w profilaktyce i terapii próchnicy oraz chorób przyzębia.
SŁOWA KLUCZOWE: probiotyki, Lactobacillus, zdrowie jamy ustnej, bakterioterapia
SUMMARY: The paper provides information on the current state of knowledge in the field of the general use of probiotic strains in dentistry. On the basis of recent studies and reports both in the Polish and international literature, we discuss the role of probiotics in the prevention and treatment of dental caries and periodontal diseases.
KEYWORDS: probiotics, Lactobacillus, oral health, bacteriotherapy

Światowa Organizacja Zdrowia w 2001 r. zdefiniowała probiotyki jako: „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości, wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Najlepiej poznane są wyselekcjonowane komórki kultur bakterii Lactobacillus, Bifidobacterium, Escherichia, Enterococcus, drożdży Saccharomyces oraz pleśni Aspergillus.

Ponadto wyróżniamy również prebiotyki oraz synbiotyki. Prebiotyki są to substancje (np.: frukto-oligosacharydy (FOS), galakto-oligosacharydy, laktuloza, inulina, skrobia, błonnik), które przyczyniają się do wzrostu bakterii probiotycznych oraz fizjologicznej flory jelita grubego, lecz nie ulegają wpływowi enzymów trawiennych w trakcie pasażu przez przewód pokarmowy. Nie zawierają one w swoim składzie żadnych mikroorganizmów. Synbiotyki składają się zarówno z probiotyków, jak i prebiotyków, w związku z ich synergistycznym działaniem. Przewodnią funkcją synbiotyków jest selektywne wspomaganie działania czynnika probiotycznego przez składnik prebiotyczny – np. [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Reklama
Reklama
Poznaj nasze serwisy