Implikacje stomatologiczne częstego spożywania oraz testowania wina
Reklama

Wyszukaj w serwisie

Implikacje stomatologiczne częstego spożywania oraz testowania wina

TITLE: Dental implications frequent consumption and testing of wine

Słowa kluczowe: erozja zębów, wino, profilaktyka

Streszczenie: Zjawisko erozji zębów jest istotnym problemem w związku ze wzrastającym spożyciem kwaśnych pokarmów i napojów, które są jednym z głównych czynników etiologicznych. Spożywanie wina wiąże się z licznymi korzyściami, zwłaszcza dla układu sercowo-naczyniowego, ale również wykazuje negatywny wpływ na organizm, podobnie jak wszystkie alkohole.

Key words: dental erosion, wine, prevention

Summary: Tooth erosion is a severe problem due to a growth in acidic food and beverages consumption, which is one of the major etiological factors. wine consumption is very advantageous, especially for a cardiovascular system, but like all alcohols it also has a negative effect on an organism.

Erozja zębów, czyli przewlekła, umiejscowiona utrata zmineralizowanych tkanek zęba, które są usuwane powierzchniowo w wyniku chelacji bez udziału bakterii lub rozpuszczania przez kwasy (2), charakteryzuje się zróżnicowaną etiologią.

Kluczową rolę odgrywają czynniki chemiczne pod postacią kwasów. Dzielimy je na egzogenne (kwaśna dieta, w tym wino, leki, czynniki związane z wykonywanym zawodem, np. przemysł galwaniczny, winiarski, zawodowe pływanie w basenach z chlorowaną wodą) oraz endogenne (refluks żołądkowo-przełykowy) (1). Wino jest głównym składnikiem popularnej w wielu krajach diety śródziemnomorskiej, w związku z powyższym jego spożycie ciągle wzrasta. Średnie spożycie wina w Polsce wynosi 10,5 litra na [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Reklama
Reklama
Poznaj nasze serwisy