Metody oceny żywotności i wrażliwości miazgi zębów - dentalmaster.pl
Reklama

Wyszukaj w serwisie

Metody oceny żywotności i wrażliwości miazgi zębów i ich wartość diagnostyczna

Title: Methods of pulp vitality and sensitivity assessment and their diagnostic value
Słowa kluczowe: żywotność miazgi, wrażliwość miazgi, chlorek etylu
Keywords: pulp vitality, pulp sensibility, ethyl chloride
Streszczenie: Stan miazgi jest kluczowy w podjęciu decyzji o rozpoznaniu, leczeniu i prognozowaniu. Opracowano szereg metod oceny jej wrażliwości, które różnią się czułością i swoistością. W artykule przedstawiono stosowane metody oceny wrażliwości i żywotności miazgi oraz przeprowadzono dyskusję na temat ich dokładności.
Summary: The condition of the pulp is crucial in making decisions about diagnosis, treatment and prognosis. Methods of assessment pulp vitality and sensitivity differ in sensitivity and specificity. The article discusses the available methods of pulp vitality and sensitivity testing.

W codziennej praktyce klinicznej określenie stanu miazgi jest niezbędne do postawienia prawidłowej diagnozy. W tym celu badania podmiotowe, przedmiotowe i radiologiczne uzupełnia się o testy służące do oceny jej żywotności (ang. pulp vitality), czyli przepływu krwi w naczyniach oraz wrażliwości (ang. pulp sensibility), czyli siły odpowiedzi na bodziec [1]. Testy te przeprowadza się w trakcie diagnozowania stanów zapalnych miazgi, po urazach, do kontroli wyników leczenia biologicznego, u pacjentów badanych w kierunku ognisk zapalnych. Do metod służących ocenie żywotności oraz wrażliwości należą:

  • testy termiczne na zimno – chlorkiem etylu, i na ciepło – rozgrzaną gutaperką,
  • test elektryczny (np. Pulp Tester f. Denjoy),
  • laserowy przepływomierz Dopplera (np. PeriFlux System 5000 Laser Doppler Perfusion Monitor f. Perimed),
  • pulsoksymetr,
  • test nawiercania zębiny.

[...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Reklama
Reklama
Poznaj nasze serwisy