Probiotyki w stomatologii – przegląd piśmiennictwa
Produkcja probiotyków
Produkcja probiotyków jest dość skomplikowanym procesem. Aby wykazywały prawidłowy efekt terapeutyczny, szczepy bakterii probiotycznych muszą pozostać żywe, przechodząc przez poszczególne etapy produkcyjne, a także podczas ich przechowywania. Wymaga to zapewnienia im odpowiednich warunków, najważniejszym jest niska temperatura. Dlatego też na opakowaniach preparatów często możemy znaleźć informację o obowiązku przechowywania ich w lodówce. Dodatkowo warto poinformować pacjenta, aby zażywając probiotyki, nie popijał ich ciepłymi napojami, ponieważ może to doprowadzić do zaburzenia ich działania.
Aktualnie na rynku dostępne są produkty figurujące jako suplementy diety. Należą do nich probiotyki wytwarzane w procesie liofilizacji. Ta metoda produkcyjna umożliwia ich późniejsze przechowywanie w temperaturze pokojowej. (1)
Stosowane preparaty
Wśród preparatów obecnie stosowanych na rynku możemy wyróżnić: LACTIBIANE Buccodental występujący w postaci tabletek do ssania, stosowany w nawracających stanach zapalnych jamy ustnej, chorobach dziąseł, a także profi laktycznie u pacjentów z grup ryzyka. Zawiera szczepy Lactobacillus paracasei (L. paracasei). Zaleca się ssanie 1 tabletki 2 razy dziennie, najlepiej po myciu zębów, przez okres około 15-30 dni. Według informacji producenta nie należy go stosować u dzieci do 6. roku życia (11).
Kolejnym preparatem jest GUM® PerioBalance®. Należy on do suplementów diety, zawierających L. reuteri. Wykazuje adhezję do błon śluzowych oraz wiąże się ze śliną. Według zaleceń producenta należy przyjmować 1-2 pastylki codziennie, po umyciu zębów. Preparat może być stosowany u [...]

którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!