Przepchnięcie płynu płuczącego poza wierzchołek kanału - porównanie
Reklama

Wyszukaj w serwisie

Ocena porównawcza dynamicznych i biernych systemów przepłukiwania kanału korzeniowego w aspekcie skuteczności oczyszczania kanału oraz ryzyka przepchnięcia środka płuczącego poza wierzchołek kanału

Ocena przepchnięcia środka płuczącego poza wierzchołek

Formy miedziane zostały zważone na wadze elektronicznej (Precisa 180, produkcji szwajcarskiej) przed osadzeniem na nich wymodelowanych zębów, z dokładnością do czwartego miejsca po przecinku. Tę wartość porównano z masą form po opracowaniu i usunięciu z nich zębów. Ilość płynu przepchniętego poza wierzchołek oceniono, odejmując masę przed procedurą od masy po procedurze.

Ocena czystości kanału korzeniowego

Posłużono się zmodyfikowaną wersją metody opisanej w pracy Al-Hadlaq i wsp. [18]. Zęby zostały usunięte z kamiennych cylindrów i nacięte tarczą karborundową, tak by powstały podłużne rowki na powierzchni policzkowej i językowej bez otwarcia kanałów. Następnie rozłupano je na pół za pomocą dłuta i młotka. Najbardziej widoczna część kanału została podzielona na trzy główne części (koronową, środkową i wierzchołkową) przez nacięcie trzech poziomych rowków w płaszczyźnie prostopadłej do kanału i użycie stożkowatego wiertła karbidowego. Próbki wysuszono powietrzem i napylono powłoką ze złotem za pomocą napylarki jonowej (JFC-1100, JEOL Ltd., Japonia), a następnie oceniono w elektronowym mikroskopie skaningowym (SEM) (Jeol JSM-6360 LV, JEOL Ltd., Japonia) w powiększeniu 20x. Z każdej z tych 3 części wybrano losowo cztery obszary, które powiększono 200x. Uzyskane obrazy przeanalizowano pod kątem obecności resztek i obliczono odsetek powierzchni zajmowany przez resztki, używając oprogramowania ImageJ (ImageJ 1.47 V,NIH, USA).

Analiza statystyczna

Analiza statystyczna została wykonana przy użyciu pakietu SPSS V.16 (SPSS [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Reklama
Reklama
Poznaj nasze serwisy