Wpływ diety na stan tkanek twardych zęba - nawyki żywieniowe
Reklama

Wpływ diety na stan tkanek twardych zęba

Próchnicotwórcze działanie diety jest związane z konsystencją spożywanych pokarmów – pokarmy miękkie powodują gromadzenie płytki nazębnej w miejscach retencyjnych, podczas gdy spożywanie pokarmów twardych, w zależności od siły i czasu żucia, powoduje wzrost szybkości wydzielania śliny, a przez to samooczyszcza- nie jamy ustnej (1). Za „czynniki kariostatyczne” uważa się pokarmy o właściwościach przeciwpróchnicowych. Do produktów tych zaliczamy:

  • mleko – właściwości kariostatyczne można przypisać obecności w nim wapnia, fosforanów, kazeiny i lipidów; wapno i fosforany obecne w mleku krowim w wysokich stężeniach (125 i 96 mg/100 g) mogą zapobiegać demineralizacji szkliwa; badania in vitro wykazały, że kazeina również może chronić przed demineralizacją (6);
  • ser (żółty), co udowodniono w licznych badaniach na zwierzętach (König, 1966; Silva i in., 1986), zwiększa pH w jamie ustnej, gdyż pobudza wydzielanie śliny i wzrost stężenia wapnia w płytce nazębnej (ochrona przed demineralizacją) (6);
  • fityny – działają przez adsorpcję na powierzchni szkli- wa, tworząc barierę fizyczną, która chroni przed kwa- sami płytki nazębnej (Magrill, 1973); powodują jednak redukcję wchłaniania żelaza, magnezu, wapnia i cynku i dlatego też nie są właściwym dodatkiem kariostatycznym (6);
  • polifenole (zawarte w jabłkach, herbacie) – badania na zwierzętach i eksperymentalne udowodniły, że wykazują one właściwości antybakteryjne (6);
  • fosforany (np. z nieoczyszczonych ziaren zbóż) mogą wywierać działanie hamujące rozwój próchnicy, aczkolwiek próby dodawania ich do sacharozy zakończyły się niepowodzeniem, gdyż nie dochodzi do ich akumulacji w płytce (5);
  • bezcukrowe gumy do żucia (najlepiej z ksylitolem, sorbitolem) – mechanicznie i smakowo pobudzają wydzielanie śliny, zaleca się ich żucie w ciągu 10-20 minut po posiłku (5).

<...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp możliwy tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją.

Dlaczego warto się zarejestrować?

  • zyskasz dostęp do artykułów otwartych publikowanych na łamach „TPS – Twój Przegląd Stomatologiczny”;
  • zobaczysz część filmów zamieszczonych w dziale dentalVIDEO;
  • będziesz na bieżąco z wszystkimi nowościami z branży stomatologicznej;
  • możesz skorzystać z katalogu firm i porównywarki produktów,
  • masz możliwość sprawdzenia kalendarium wydarzeń i relacji z imprez branżowych.
zarejestruj się

Logowanie

Reklama

Ortodoncja w praktyce

Prowadzę własną działalność

Reklama

Sklep

Profilaktyka i ergonomia stomatologiczna – wybrane zagadnienia

Profilaktyka i ergonomia stomatologiczna – wybrane zagadnienia

209,00

zł brutto

Kup teraz
Dental ZAGADKI: sprawdź swoją wiedzę (e-book)

Dental ZAGADKI: sprawdź swoją wiedzę (e-book)

50,00

zł brutto

Kup teraz
Zasady racjonalnej mechaniki

Zasady racjonalnej mechaniki

999,00

zł brutto

Kup teraz
Sztuka i rzemiosło cz. IV

Sztuka i rzemiosło cz. IV

160,00

zł brutto

Kup teraz
Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.