Cukier = próchnica
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Zobacz, co jeszcze pomoże ci uniknąć próchnicy.
Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy Ustnej Ministerstwa Zdrowia Prawie co drugie dziecko w wieku trzech lat w Polsce ma próchnicę zębów. Odpowiadają za to błędy dietetyczne popełniane przez rodziców i opiekunów. Główne grzechy to słodzenie pokarmów i podawanie cukru przed snem oraz niewłaściwe karmienie: naturalne i sztuczne, szczególnie przed zaśnięciem. Warto pamiętać, że nie chodzi tylko cukier stołowy, ale także ten w syropach i sokach owocowych, syropach glukozo-fruktozowych, z agawy, w miodzie i wielu innych. Specjaliści apelują, aby w pierwszych dwóch latach życia nie dodawać dziecku cukru w żadnej postaci do posiłków i przekąsek.
– Rodzice oraz opiekunowie powinni unikać pokarmów lub napojów z cukrem, zarówno z tym dodanym przez producenta jak i przez nich samych. Jest to ważne zwłaszcza w pierwszych latach życia i z pewnością przyniesie nie tylko korzyści dla zdrowia, ale ułatwi kształtowanie korzystnych dla zdrowia preferencji smakowych. Warto pamiętać, że najlepszym napojem do zaspokajania pragnienia jest woda. Mało które dziecko czy nastolatek rozumie, że wypijając puszkę gazowanego napoju słodzonego o objętości 355 ml spożywa nawet do 40 gramów (około 8 łyżeczek!) cukru – tłumaczy prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej.
Szczególnie, że częste picie takich napojów to nie tylko zagrożenie próchnicą, ale także otyłością, a w konsekwencji cukrzycą czy chorobami serca. Ponadto zawarte w napojach gazowanych kwasy: cytrynowy, jabłkowy, węglowy, ortofosforowy oraz – jako antyutleniacz – kwas askorbinowy przyczyniają się dodatkowo do erozji szkliwa.
– W odniesieniu do próchnicy ważne są zarówno ilość jak i częstotliwość spożywania cukru. Ta korelacja jest silna, nie ma już co do tego wątpliwości. Wzrost spożycia cukru o 1 kg na osobę w wieku 12 lat w ciągu roku skutkuje wzrostem frekwencji próchnicy o około 1 proc. – dodaje specjalistka.
Ważne pierwsze lata życia
Dentyści przypominają, że bakterie próchnicotwórcze pojawiają się w jamie ustnej wraz w pierwszymi zębami. Najszybciej przenoszą się poprzez:
- całowanie dziecka w usta,
- oblizywania sztućców oraz smoczków,
- brak higieny jamy ustnej po karmieniu przed snem i w nocy,
- długotrwałe (po ukończeniu przez dziecko 12 miesiąca życia) i nocne kamienie piersią lub butelką.
Pamiętaj!
- karmienie niemowląt nie powinno być stosowane jako uspokajanie,
- przed snem, drzemką lub w trakcie snu należy „karmić” tylko wodą,
- nie zanurzaj smoczka w słodkiej substancji,
- spożywanie słodyczy i słodkich napojów rezerwuj na „specjalne okazje”,
- pilnuj, aby dziecko nie przetrzymywało pokarmów/płynów próchnicotwórczych (inaczej kariogennych) w jamie ustnej,
- napoje słodzone podawaj do picia przez słomkę.
Próchnica na talerzu
Dbanie o zdrowie jamy ustnej dotyczy w takim samym stopniu dzieci, jak i dorosłych, szczególnie, że związek chorób jamy ustnej z chorobami przewlekłymi to już fakt naukowy.
– Nadmierna konsumpcja, szczególnie słodzonych napojów, zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy czy nowotworów. Dlatego właśnie apelujemy do lekarzy dentystów, aby baczniej zwracali uwagę, co jedzą i piją ich pacjenci. Na pytanie „co powinienem jeść?” warto odesłać do aktualnych piramid zdrowego żywienia i aktywności fizycznych opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, przygotowanych z myślą o dzieciach, dorosłych i seniorach – mówi prof. Marzena Dominiak, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.
Mogą zainteresować Cię również
Ortodoncja w praktyce
Zastosowanie śruby wachlarzowej do szybkiej ekspansji podniebienia w odcinku przednim – opis przypadku
Zwężenie górnego łuku zębowego jest jednym z najczęstszych problemów, jakie lekarz ortodonta napotyka w swojej praktyce. Nieprawidłowość ta nierzadko dotyczy jedynie przedniego odcinka szczęki, przy zachowanej prawidłowej szerokości w zakresie zęb...
Łączne leczenie ortodontyczne i chirurgiczne ciężkiej wady zgryzu klasy III ze zgryzem krzyżowym przednim i tylnym
W niniejszej pracy kazuistycznej przedstawiono przypadek dorosłego pacjenta z ciężką szkieletową wadą zgryzu klasy III, z ewidentnym niedorozwojem szczęki i nadmiernie rozwiniętą żuchwą, co powodowało zgryz krzyżowy przedni i tylny, a także przesu...
Optymalizacja estetyki szczęki w przypadku poważnie zniszczonego zęba z wykorzystaniem ruchu ortodontycznego i implantów zębowych
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie leczenia urazowego uszkodzenia lewego centralnego zęba siecznego szczęki poprzez odbudowę wału dziąsłowego, przeprowadzenie ruchu ortodontycznego i wszczepienie implantu.