Antyoksydanty a zdrowie jamy ustnej – przegląd piśmiennictwa
Źródła antyoksydantów
Wyniki badań epidemiologicznych i naukowych wskazują, że dieta bogata w naturalne antyoksydanty: witaminy A, C i E, karotenoidy i związki fenolowe, może w istotny sposób wpływać na wzrost reaktywnego potencjału antyoksydacyjnego organizmu i tym samym zmniejszać ryzyko niektórych chorób o genezie wolnorodnikowej. Za najbogatsze źródła substancji o charakterze przeciwutleniającym w naszej diecie uważa się: owoce i warzywa oraz ich przetwory, nasiona zbóż i roślin strączkowych, herbatę, kawę, wino, piwo, a także zioła i przyprawy. Większość owoców jest bogatym źródłem witaminy C, karotenoidów i związków polifenolowych. Szczególnie wyróżniają się pod tym względem owoce jagodowe bogate w antocyjany oraz owoce cytrusowe – doskonałe źródło flawanonów. Wśród warzyw za najlepsze źródła antyoksydantów uważane są: pomidory, czerwona papryka, warzywa kapustne, cebula i czosnek oraz czerwone buraki. Znacznych ilości związków przeciwutleniających dostarcza ją również napary, takie jak: kawa, herbata, kakao oraz wspomniane już wcześniej czerwone wino, piwo oraz zioła i przyprawy. Reasumując, poziom oraz rodzaj antyoksydantów zawartych w naszej diecie zależą w dużej mierze od tego, co i w jakiej ilości spożywamy (13). Stres oksydacyjny
Według definicji „stresem oksydacyjnym nazywamy stan, do którego dochodzi podczas zaburzenia równowagi pomiędzy produkcją reaktywnych form tlenu a procesem ich usuwania w enzymatycznych oraz nieenzymatycznych reakcjach zmiatania i neutralizacji, a także w wyniku ingerencji antyoksydantów egzogennych” (14).
Stres oksydacyjny może mieć pozytywny wpływ na działanie organizmu, ale jego wysokie stężenie może spowodować zbyt wczesne starzenie się organizmu poprzez uszkodzenie struktury białek, kwasów nukleinowych czy węglowoda...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp możliwy tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją.
Dlaczego warto się zarejestrować?
- zyskasz dostęp do artykułów otwartych publikowanych na łamach „TPS – Twój Przegląd Stomatologiczny”;
- zobaczysz część filmów zamieszczonych w dziale dentalVIDEO;
- będziesz na bieżąco z wszystkimi nowościami z branży stomatologicznej;
- możesz skorzystać z katalogu firm i porównywarki produktów,
- masz możliwość sprawdzenia kalendarium wydarzeń i relacji z imprez branżowych.
Logowanie
Mogą zainteresować Cię również
Ortodoncja w praktyce
Zastosowanie śruby wachlarzowej do szybkiej ekspansji podniebienia w odcinku przednim – opis przypadku
Zwężenie górnego łuku zębowego jest jednym z najczęstszych problemów, jakie lekarz ortodonta napotyka w swojej praktyce. Nieprawidłowość ta nierzadko dotyczy jedynie przedniego odcinka szczęki, przy zachowanej prawidłowej szerokości w zakresie zęb...
Łączne leczenie ortodontyczne i chirurgiczne ciężkiej wady zgryzu klasy III ze zgryzem krzyżowym przednim i tylnym
W niniejszej pracy kazuistycznej przedstawiono przypadek dorosłego pacjenta z ciężką szkieletową wadą zgryzu klasy III, z ewidentnym niedorozwojem szczęki i nadmiernie rozwiniętą żuchwą, co powodowało zgryz krzyżowy przedni i tylny, a także przesu...
Optymalizacja estetyki szczęki w przypadku poważnie zniszczonego zęba z wykorzystaniem ruchu ortodontycznego i implantów zębowych
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie leczenia urazowego uszkodzenia lewego centralnego zęba siecznego szczęki poprzez odbudowę wału dziąsłowego, przeprowadzenie ruchu ortodontycznego i wszczepienie implantu.